poniedziałek, 30 września 2024
Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności obchodzony jest corocznie 29 września. Został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2019 roku, aby zwrócić uwagę na problem marnowania żywności na świecie oraz promować działania zmierzające do jego zmniejszenia.
Celem tego dnia jest:
- Podniesienie świadomości na temat skali marnowania żywności zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w sektorze produkcji, przetwórstwa, transportu i sprzedaży.
- Promowanie działań mających na celu ograniczenie strat żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, od produkcji po konsumpcję.
- Zachęcanie do zmiany zachowań konsumenckich, by lepiej planować zakupy, przechowywać jedzenie i wykorzystywać resztki.
Skala problemu:
- 1/3 wyprodukowanej żywności na świecie jest marnowana lub tracona, co odpowiada za około 1,3 miliarda ton rocznie.
- Marnowanie żywności ma ogromne konsekwencje dla środowiska – nie tylko traci się cenne zasoby (wodę, energię, czas), ale też przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych.
- Jednocześnie miliony ludzi na świecie cierpią z powodu głodu i niedożywienia, co sprawia, że marnowanie żywności staje się problemem z moralnego punktu widzenia.
Jak można przeciwdziałać marnowaniu żywności:
- Planuj posiłki kupując tylko to, co jest potrzebne.
- Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach. Pomoże to znacznie wydłużyć trwałość produktów.
- Nie rezygnuj z kupowania produktów o nieregularnym kształcie. Są w pełni wartościowe, ale najczęściej wyrzucane.
- Jeśli masz możliwość pozostałości żywności przeznacz na kompost.
Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności to okazja do refleksji nad naszymi nawykami konsumenckimi i wspólnego działania na rzecz bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego.
red. e.skowronska